Translate

24/9/11

ΓΑΛΛΙΑ: Για τις συντάξεις, η CGT ξανά στα ζόρια

Το άρθρο αυτό το μετέφρασα για δύο λόγους:
Πρώτον, για να μάθουν οι Έλληνες ότι ο καπιταλισμός εφαρμόζει τις ίδιες πατέντες παντού, χωρίς να εξαιρεί ούτε τους λαούς των κυρίαρχων χωρών και για να μην πείθονται από πολιτικούς και δημοσιογράφους, που κάνουν αγώνα δρόμου για να προπαγανδίσουν πως για όσα μας συμβαίνουν φταίει ο κακός μας εαυτός.

Δεύτερον, για να δουν πώς οι εργατοπατέρες του συστήματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, προσπαθούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε λύσεις αρεστές στο σύστημα!

Bernard Tribeault
Πριν διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί, σας ενημερώνω ότι, Γενικός Γραμματέας της γαλλικής Συν. Εργατών, είναι ο Bernard Tribeault, μέλος του ΚΚΓαλλίας (αν και τα τελευταία χρόνια έχει "χαλαρώσει" τις κομματικές του σχέσεις).
Έχει κατηγορηθεί από τον Xavier Mathieu συνδικαλιστή του Αριστερού Μετώπου στο εργοστάσιο της Continental AG, για σύμπλευση με την κυβέρνηση και το σύστημα.
Να σημειώσω εδώ, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας είναι κόμμα του γλυκού νερού!

Με τον Xavier Mathieu θα ασχοληθώ σε επόμενη ανάρτηση.

Απέναντι στις απειλές που προκύπτουν από την πολιτική λιτότητας και εν όψει της συζήτησης για μια "συστημική" μεταρρύθμιση το 2013,
το συνδικάτο οπλίζει τα μέλη του με τις εναλλακτικές προτάσεις του.

Η μεταρρύθμιση του Νοεμβρίου 2010 δεν έχει κλείσει το φάκελο των συντάξεων.
Κάθε μέρα ή σχεδόν το αποδεικνύει. Η CGT ((Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) αυτό το φθινόπωρο, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα και πάλι, επαναλαμβάνοντας μια ευρεία εκστρατεία για να ενημερώσει τα μέλη του, ανακοινώνει ο "κύριος σύνταξη" του συνδικάτου.

Γιατί να ξαναθέσετε το ζήτημα των συντάξεων τώρα;
Eric Aubin.
Η μεταρρύθμιση του 2010 δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η υλοποίησή της από την 1η Ιουλίου φέρνει το μερίδιό της των απογοητεύσεων για τους εργαζόμενους, όπως η μη ανανέωση του αντίστοιχου επιδόματος σύνταξης (AER), η οποία, λόγω της παράτασης του νομίμου ορίου ηλικίας, θα υποβαθμίσει χιλιάδες εργαζομένων στις ελάχιστες κοινωνικές παροχές , να τους στερήσει κάθε εισόδημα, και το ζήτημα της δυσχέρειας που παραμένει αναπάντητο...

Πάνω απ’ όλα, η χρηματοδότηση δεν έχει επιλυθεί μεσοπρόθεσμα. Γι 'αυτό θέλαμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας να πάνε στη συνάντηση των εργαζόμενων, για να συζητήσουν μια άλλη δυνατή μεταρρύθμιση.

Πρόκειται να προετοιμάσουμε τους αγώνες κατά την προσεχή περίοδο, για την κινητοποίηση της 11ης Οκτωβρίου που θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της κοινωνικής προστασίας.
Πρόκειται, επίσης, για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην προεδρική εκστρατεία, και τον «εθνικό διάλογο» που προβλέπεται από το νόμο για το πρώτο εξάμηνο του 2013 σχετικά με μια συστημική  μεταρρύθμιση.

Σε ποιο βαθμό η συνταξη και πάλι απειλείται από τη σημερινή πολιτική της λιτότητας;Eric Aubin.
Το ευρωσύμφωνο, υποστηρίζει περισσότερο για όλες τις χώρεςτης Ευρώπης  τη μετάθεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης .
Στη Γαλλία, στο πλαίσιο της δυσχέρειας του ελλείμματος είναι αυτό που ορισμένοι δεξιοί ζητούν .
Τον περιορισμό των ελλειμμάτων γι' αυτούς, πράγμα που σημαίνει περικοπή των κοινωνικών δικαιωμάτων, κυρίως της κοινωνικής  προστασίας, αφού όλοι έχουν θεωρήσει ότι είναι ένα αμορτισέρ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τι σας εμπνέουν τα προωθημένα σχέδια, μέσα στην προοπτική του ραντεβού του 2013;
Eric Aubin.
Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι από συνδικαλιστική πλευρά, όπως και από πολιτική πλευρά, υπάρχουν οργανώσεις που είναι πρόθυμες να πάνε σε μια συστημική μεταρρύθμιση, η οποία ωστόσο δεν θα ρύθμιζε σε τίποτα τα δύο ερωτήματα που τίθενται από τους εργαζομένους:
Σε ποια ηλικία μπορώ να συνταξιοδοτηθώ, σε ποιο ύψος σύνταξης;
Για τη CGT , μπορεί κανείς να έχει ένα σύστημα που βασίζεται σε αυτό που ίσχυε κατά τη δημιουργία της (της σύνταξης), με την προϋπόθεση να συμμετάσχει μια πραγματική μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης, για να αυξηθούν οι πόροι.
Τα μέσα υπάρχουν, χρειάζεται μια πολιτική απόφαση, που να επιτρέπει στους πόρους να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες, οι οποίες αυξάνονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τον αριθμό των συνταξιούχων.

Παιδαγωγική εναλλακτική

"Το 2010, μπορέσαμε να δώσουμε μια πραγματική μάχη ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά δεν πέτυχε στο ότι τα μέλη, οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονταν τις εναλλακτικές  προτάσεις", δήλωσε ο Eric Aubin.
"Θέλουμε να επιστρέψουμε μπροστά τους για να τους πείσουμε ότι υπάρχουν και άλλες δυνατές επιλογές για να χρηματοδοτήσουν των σχεδίων μας."
Μετά την προσχώρηση 24.000 μελών σ' αυτή την οπτική του 2010, η CGT θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, με τη βοήθεια ενός σχεδίου, λεπτομερούς που να αναλύει την κατάσταση, τα σχέδια, και να παρουσιάζει τις προτάσεις του".



Δημοσιεύθηκε 6/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου