Translate

29/4/12

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: Ο εκλογικός νόμος και Οδηγός της Ορθής Ψήφου

ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ο ισχύον εκλογικός νόμος (έμπνευση του ΠΑΣΟΚ και "βελτίωση" της ΝΔ) είναι εξαιρετικά απλός και εξίσου βρώμικος.
Τόσο απλός (πριμοδοτεί το 1ο κόμμα με 50 έδρες!) ώστε να οδηγεί σε αποτελέσματα με χρήση του excel και τόσο βρώμικος ώστε να αλλοιώνει την ψήφο του λαού τόσο πολύ, που θα μπορούσε ένα κόμμα με ποσοστό 10%, αντί για 30 έδρες που του αντιστοιχούν, να λαμβάνει 80, αρκεί να είναι το πρώτο!
Θα μου πείτε θεωρητικό είναι ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η Ελλάδα δεν δίνει τέτοια αποτελέσματα. Θεωρητικό, όμως, ήταν και το ότι οι Ελληνίδες θα δουλέψουν ως οικιακοί βοηθοί στη Ευρώπη, αφού μέχρι χθες απασχολούσαν Ουκρανές στα σπίτια τους!

Ας δούμε πώς και πόσο αλλοιώνεται η ψήφος του λαού, λαμβάνοντας υπόψη:

1. Το μέσο όρο δημοσκοπήσεων για την πιθανότητα ψήφου.
2. Τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης (9.850.802), μειωμένο κατά 25% (7.388.101), λόγω της συνήθους αποχής.

Στον 1ο πίνακα βλέπουμε πώς οι πραγματικοί ψήφοι (σε απόλυτο αριθμό) μεταμορφώνονται προς τα πάνω για το πρώτο κόμμα και προς τα κάτω για όλα τα άλλα, μέχρι και την πλήρη εξαφάνιση κάποιων.
Το πρώτο κόμμα κλέβει 1.088.514 ψήφους, από τις οποίες οι 428.137 ανήκαν σε όσα κόμματα μπαίνουν στη βουλή και 650.153 στα μικρά που εξοστρακίζονται!
Με απλά λόγια, 1.088.514 Έλληνες ενώ ψήφισαν διάφορα κόμματα, είναι σαν να ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, εν προκειμένω!

Στον 2ο πίνακα βλέπουμε πώς ο εκλογικός νόμος, με την πριμοδότηση των 50 εδρών στο 1ο κόμμα, μεταλλάσσει το 22% σε 36%! Πρόκειται για το ίδιο θέμα, από άλλη οπτική γωνία, με χρήση των ποσοστών.

Και στον 3ο πίνακα άλλη μια απεικόνιση του φουσκώματος του 1ου κόμματος και της συρρίκνωσης των άλλων (μέχρι και εξαφάνισης), σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Το ερώτημα που γενάται είναι, κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα, στην πράξη, να ανατραπεί αυτό το αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα, που θέλει άλλοι Έλληνες (1.595.830) να αξίζουν 178%, άλλοι (5.142.119)  90% και κάποιοι (650.153) 0%, ως μη υπάρχοντες!
Δυστυχώς, η πιθανότητα αυτή είναι μάλλον άδύνατη. Πόσοι από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα ξεκολλήσουν από την εμμονή τους στα κόμματα αυτά; Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κι ένα ποσοστό που είναι ταξικά απολύτως ταυτισμένο με τα απόλυτα κόμματα του φιλελευθερισμού!
Η μόνη ελπίδα βελτίωσης αυτών των αποτελεσμάτων βρίσκεται σε αυτούς που δήλωσαν ως επιλογή τους την αποχή. Και δεν εννοώ τη φυσιολογική, λόγω αντικειμενικών λόγων αποχή, αλλά την επιλεγμένη.

Στις μετρήσεις που χρησιμοποίησα, η αποχή ως διαμαρτυρία ήταν 22%.
Θα παραθέσω δύο πίνακες, όπου φαίνεται πόσο σημαντική θα είναι η διαφορά στα εκλογικά αποτελέσματα, με ή χωρίς αυτή την αποχή.

1ος πίνακας ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΧΗ 22%
Το 1ο κόμμα παίρνει 109 έδρες κι ο δικομματισμός 150.

2ος πίνακας ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ χωρίς αποχή αλλά μη ψήφιση κομμάτων εκτός του δικομματισμού.
Το 1ο κόμμα παίρνει 99 έδρες κι ο δικομματισμός 133.
Αυτό το 22%, λοιπόν, εάν μεταφραστεί σε ενεργή ψήφο, κόντρα στον δικομματισμό που μας κυβέρνησε 40 χρόνια και μας ξεπούλησε πλήρως την τελευταία διετία, αυτό το 22% μπορεί να κόψει 17 έδρες από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Άλλωστε, γι' αυτούς που δηλώνουν αποχή, ζητούμενο δεν είναι ο καταποντισμός των δύο; Ας καταλάβουν ότι με την αποχή τους τους ενισχύουν! Σε κάθε 4% αποχής, αυτοί κερδίζουν 3 έδρες!  

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Καμμία απουσία σε αυτές τις εκλογές! Ψηφίστε όλοι! Και ψηφίστε οποιοδήποτε κόμμα εμπιστεύεστε περισσότερο, εκτός από τους δύο!
Γιατί έρχονται πιο μαύρες μέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου