Translate

5/4/12

Η αυτοκτονία... και τα σενάρια για το Ευρώ

      Πλατεία Συντάγματος, 4 Απρίλη 2012. Ένας Έλληνας δηλώνει με "αντισυμβατική" κραυγή, πως δεν ανέχεται να χάσει την αξιοπρέπειά του...
      
      Δεν ξέρω αν έκανε το "ορθό", δεν ξέρω αν η ζωή του η μία και μοναδική, η ξεχωριστή, η αναντικατάστατη, η άπαξ δοσμένη, δεν ξέρω αν άξιζε να τελειώσει στο θυσιαστήριο που έστησαν μαύρες, ανάλγητες εξουσίες...
      
Την ίδια μέρα, μαθαίνουμε από το κανάλι FR24, τα ακόλουθα:

"Πέντε σενάρια για το τέλος
του ευρώ"

Η κριτική επιτροπή ενός έγκυρου βρετανικού βραβείου, ζήτησε σε οικονομολόγους να δώσουν πρωτότυπες λύσεις για την ενδεχόμενη διάλυση της ζώνης του ευρώ, όπως είναι σήμερα.

      Αυτό είναι ένα οικονομικό βραβείο που βάζει αλάτι στην πληγή της Ευρώπης. Ενώ οι ηγέτες της Ένωσης υποστήριξαν ότι το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας -εφαρμόστηκε στις αρχές του Μαρτίου- έχει απομακρύνει την απειλή μιας έκρηξης στη ζώνη του ευρώ, η επιτροπή απονομής του βραβείου Οικονομικών Wolfson σκέφτεται διαφορετικά.
      Η κριτική επιτροπή του έγκυρου αυτού βρετανικού οικονομικού βραβείου, αποκάλυψε την Τρίτη τη λίστα των πέντε φιναλίστ, που έγιναν δεκτοί. Όλοι έχουν παρουσιάσει μια διαφορετική απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε φέτος:
"Πώς να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, χωρίς να βυθίσει τον κόσμο σε μια κρίση χειρότερη από εκείνη που κλονίζει την ΕΕ τώρα;"
"Οι λόγοι για να πιστεύουμε ότι χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011", διαβεβαίωσε πράγματι ο Derek Scott, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, κατά την ανακοίνωση των φιναλίστ.
      Αν αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να φανεί προκλητικός στην οπτική της σημερινής αισιοδοξίας των Ευρωπαίων ηγετών, οι επιλεγμένες συμμετοχές δεν πρέπει ωστόσο να αντιμετωπισθούν με ελαφρότητα.


 Εδώ είναι μια επισκόπηση αυτών των  πέντε λύσεων που συνιστώνται από  τους οικονομολόγους που θάβουν τη ζώνη του ευρώ.
 Ο νικητής θα επιλεγεί στις 5 Ιουλίου:



Roger Bootle και το "Μπλόκ του Βορρά"
Αυτός ο ειδικός στην Ευρώπη, για την βρεταννική Εταιρεία  Οικονομικών  Ερευνών, την Capital Economics, επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός στενού μπλοκ των χωρών της Βόρειας Ευρώπης. -όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Φινλανδία- οι οποίες θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το ευρώ. "Αυτές είναι οι μόνες χώρες που είναι σήμερα  οικονομικά  συμβατές", δήλωσε ο Ρότζερ Bootle στην παρουσίασή του.
Οι χώρες του Νότου θα ανακτούσαν το προ-ευρώ νόμισμά τους, το οποίο θα τους επέτρεπε να επανακτήσουν γρήγορα την ανταγωνιστικότητα. Παραμένει η περίπτωση της Γαλλίας, για την οποία ο οικονομολόγος είναι δύσκολο να αποφασίσει.
"Από οικονομική άποψη, η Γαλλία θα πρέπει να είναι κομμάτι των χωρών του Νότου, αλλά πολιτικά είναι πιθανό να ενταχθεί στο "μπλοκ Βορρά".

Catherine Dobbs και της ιστορίας των δύο νομισμάτων
Η ιδιώτης επενδυτής Catherine Dobbs συνιστά την αντικατάσταση του ευρώ, με δύο νέα νομίσματα διαφορετικής αξίας. Το ισχυρότερο θα τεθεί σε ισχύ στις χώρες που είναι περισσότερο  αποδοτικές οικονομικά (ο βορράς), το χαμηλότερο στα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, ωστόσο, όλοι οι Ευρωπαίοι θα λάμβαναν ένα μίγμα των δύο νέων νομισμάτων -σε διαφορετικές αναλογίες- και σε ανταλλαγή με τα παλαιά τους ευρώ, για να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων από τις πιο αδύναμες χώρες. Έτσι, για παράδειγμα, οι Έλληνες, οι Ισπανοί και η Πορτογάλοι δεν θα έμπαιναν στον πειρασμό να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε ευρώ στη Γερμανία, προκειμένου να επωφεληθούν από την ευνοϊκότερη ισοτιμία.

Neil Record και η λατρεία της μυστικότητας
Ο πρόεδρος του Record Currency Management, ένα βρετανικό επενδυτικό ταμείο που ειδικεύεται στην εμπορία συναλλάγματος, εισηγείται ότι η Γερμανία θα θα πρέπει να θεσπίσει μια «task force» (ομάδα εργασίας) μυστική, επιφορτισμένη με την προετοιμασία του θανάτου του ευρώ και την επιστροφή των παλαιών εθνικών νομισμάτων. "Αν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα θα έχει χάσει την αξιοπιστία του και οι επενδυτές δεν θα έχουν πλέον εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ", γράφει αυτός εδώ. Σύμφωνα με αυτόν, πρέπει η Γερμανία να προετοιμάσει εκ των προτέρων, όλα τα στάδια της κατάργησης του ενιαίου νομίσματος, χωρίς να ξέρει κανείς, "εκτός ίσως από τη Γαλλία", δήλωσε ο Neil Record,  προκειμένου να διαφυλαχθεί το απόρρητο της επιχείρησης. "Εάν οι αγορές μάθαιναν ότι το τέλος του ευρώ είναι προγραμματισμένο, θα υπήρχε  ένας αφάνταστος πανικός", προειδοποιεί.


Jonathan Tepper, ο αισιόδοξος
Ο αντιπρόεδρος της Variant Perception (Παραλλαγμένη Σκέψη), μια δεξαμενή οικονομικής σκέψης που "παρουσιάζεται ως φορέας μιας φωνής που ξεφεύγει  από την πεπατημένη", εκτιμάει ότι το τέλος του ευρώ δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του. Σύμφωνα με τον  Jonathan Tepper, τα ιστορικά προηγούμενα της εξαφάνισης νομισματικών ενώσεων (διάλυση της ΕΣΣΔ, εξαφάνιση της Αυστρο-Ουγγαρίας, κλπ..) "δεν έχουν προέλθει από  οικονομικό Αρμαγεδδώνα".
Το πρόβλημα έρχεται, λέει, από οικονομικές δυσκολίες των χωρών, οι οποίες πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία.
"Δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και πρέπει να είναι σε θέση να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους για  να κερδίσουν σε ανταγωνιστικότητα", έγραψε. Είναι σαφές ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή ή το εσκούδο, καθώς και την ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους των χρεών αυτών των χωρών.
Για να αντιμετωπίσει τον πανικό που θα μπορούσε εν συνεχεία να ωθήσει Έλληνες και  Πορτογάλλους να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ο Jonathan Tepper λέει ότι πρέπει όλοι να βρεθούν "προ εκπλήξεως." 
"Η απόφαση εξόδου από το ευρώ, πρέπει να ληφθεί το Σάββατο και το κράτος πρέπει να παγώσει αμέσως όλες τις μεταφορές των χρημάτων», λέει.

Jens Nordvig και Nick Firoozye  και το ευρώ και 2.0
Αυτά τα δύο στελέχη της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Nomura πιστεύουν ότι το κύριο πρόβλημα μιας κατάργησης της ζώνης του ευρώ προέρχεται από περίπου 10 δις ευρώ από συμβάσεις που έγιναν μεταξύ των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης στη διεθνή αγορά.
Πρέπει πάνω απ 'όλα, λένε, να συγκρατήσουν  το ωστικό κύμα από την έξοδο μιας χώρας της ζώνης του ευρώ και την "πιθανή" κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος.
Για να γίνει αυτό, οι δύο οικονομολόγοι προτρέπουν στη δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομίσματος -του ECU-2S- το οποίο θα αντικαταστήσει το ευρώ στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων.
Έτσι, η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα -και η πιθανή απώλεια της αξίας τους- δεν θα θίξει τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις χώρες της ζώνης του ευρώ,
περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σεισμού στο διεθνές εμπόριο.

Υ.Γ. Είτε τα σενάρια στήνονται εντός Ευρωζώνης είτε έξω από αυτή, είναι πάντα σενάρια του καπιταλισμού, με ένα και μοναδικό στόχο. Τη διασφάλιση του κέρδους, του αλώβητου κέρδους, χτισμένου πάνω στις πλάτες των λαών, όλων των λαών, όπου το μόνο που τους διαφοροποιεί είναι η σειρά...προτεραιότητας.

Οι Έλληνες προηγούνται σε αυτή την πρόστυχη διαδικασία.
Η απάντησή μας, όμως, δεν θα πρέπει να είναι ο θάνατος αλλά η ζωή, η ζωή που μας αξίζει.
Κι αυτή την απάντηση, όχι μόνο δικαιούμαστε αλλά οφείλουμε να τη δώσουμε, πορευόμενοι το δρόμο του σοσιαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, έξω από τα συρματοπλέγματα της Ε.Ε., έξω από τα στόματα των λύκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου