Translate

11/4/12

Γκάφα ή υποκρισία η πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Τι προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

Προεκλογική συνεργασία της αριστεράς, στις μονοεδρικές περιφέρειες προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως "οι διαφορετικές μας πορείες δυστυχώς πάνε να δώσουν δώρο το μπόνους των πενήντα εδρών στον κ. Σαμαρά. Ας μη χαρίσουμε και τις μονοεδρικές".
Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής",
ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ότι μέχρι στιγμής οι ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ επιμένουν να μην ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα που είναι ώριμο στη συνείδηση των προοδευτικών και αριστερών πολιτών και όχι μόνο.

"Εμείς όμως θα επιμείνουμε. Κι αν δεν καταφέραμε να έχουμε μια γενικευμένη προεκλογική συνεργασία, πιστεύουμε ότι είναι εφικτή έστω σε περιορισμένο αλλά ιδιαίτερα συμβολικό επίπεδο. Προτείνουμε, λοιπόν, ανοιχτά την προεκλογική συνεργασία της αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες με ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα. Είναι οκτώ έδρες".

"Ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ. Μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου. Οι διαφορετικές μας πορείες δυστυχώς πάνε να δώσουν δώρο το μπόνους των πενήντα εδρών στον κ. Σαμαρά. Ας μη χαρίσουμε και τις μονοεδρικές", τονίζει.

"Στηρίζοντας ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου στις μονοεδρικές που θα συμφωνήσουμε. Και εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δε θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε ότι στις 4 θα στηρίξουμε όλοι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις δύο της ΔΗΜΑΡ, σε μια των Οικολόγων και σε άλλη μια του ΣΥΡΙΖΑ", καταλήγει.

Η απάντηση του ΚΚΕ: Η αλήθεια για το μπόνους των 50 εδρών

Πολύ μελάνι έχει χυθεί γύρω από την πρόταση συνεργασίας των λεγόμενων "αντιμνημονιακών ή αριστερών δυνάμεων" ενόψει των εκλογών, προκειμένου, όπως λένε, να διαμορφωθεί μια "αριστερή κυβέρνηση", αθροίζοντας τα ποσοστά του ΚΚΕ με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ κ.ά.
Σε αυτό τον ντορό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επαναλαμβάνοντας τα περί «αριστερής ενότητας» και «συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων» μπροστά στις εκλογές, μεταξύ των άλλων λέει ότι δεν πρέπει να «χαρίσουν» τις 50 έδρες μπόνους του πρώτου κόμματος στη ΝΔ!

Ας αφήσουμε κατά μέρος ότι ακόμα και αυτό το άθροισμα βασίζεται στις δημοσκοπήσεις και ας δούμε την πραγματικότητα σχετικά με το μπόνους των 50 εδρών, που δεν είναι βεβαίως αυτή την οποία παρουσιάζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νέος εκλογικός νόμος ορίζει ότι το μπόνους των 50 εδρών το λαμβάνει το πρώτο κόμμα και όχι ο πρώτος «συνασπισμός» κομμάτων. Ακόμα και αν συγκροτούνταν, δηλαδή, ένας προεκλογικός «συνασπισμός» κομμάτων και αν ακόμα έπαιρνε το μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμα και τότε δε θα λάμβανε το μπόνους. Τις 50 έδρες θα τις έπαιρνε το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό, παρότι θα ήταν δεύτερο σε σειρά. Ανθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός!

Για παράδειγμα, αν ο υποτιθέμενος «συνασπισμός της αριστεράς» έπαιρνε 40% και  η ΝΔ 30%, το μπόνους των 50 εδρών θα το έπαιρνε η ΝΔ, γιατί θα ήταν το κόμμα που μόνο του θα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό. Αντίθετα, για να έπαιρνε το μπόνους ο λεγόμενος «αριστερός συνασπισμός», θα έπρεπε κάποιο από τα κόμματά του να συγκέντρωνε πάνω από 30% μόνο του. Ομως, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο,
το 40% θα διαιρούνταν διά του 3, εφόσον δηλαδή συμμετείχαν σε αυτόν το ΚΚΕ,
ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Στο καθένα θα αναλογούσε το 13,5%. Επομένως, κανένα από τα τρία δε θα ήταν από μόνο του πρώτο κόμμα.

Φυσικά, το κριτήριο για το ΚΚΕ δεν είναι το μπόνους των 50 εδρών για να καθορίσει τη συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση. Είναι το γεγονός ότι το ΚΚΕ παλεύει για έξοδο από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ κάνουν ό,τι μπορούν για να διαχειριστούν την εξουσία των μονοπωλίων.
Ανευθυνότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ή δημαγωγία για να ψαρεύει εντυπώσεις και ψήφους; Κλίνουμε στο δεύτερο, παρότι το ψέμα έχει κοντά πόδια και το γνωρίζουν.
Δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου